Košík

Objednat po telefonu? +420 799 536 271 (Po – Pá: 9-17h)

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

želatina na klouby

Želatina na klouby: Pomůže proti bolesti

Čistá želatina se používá při výrobě některých sladkých dezertů. Prostě ji ponoříte do tekutiny a necháte ji rozpustit. Co ale vepřová želatina na klouby? Má vůbec smysl ji užívat? Na to vám zkusíme odpovědět v následujících odstavcích.

Želatinu zná většina z nás už od dětství. V kuchyni ji často používaly jak naše maminky, tak babičky. Také všichni dobře známe želatinové bonbony, které jsme dostávali k narozeninám, či za odměnu ve škole.

Hodně z nás si pamatuje, že nám rodiče povídali, že je želatina dobrá pro klouby. Není to ale jenom mýtus? Případně – opravdu nám může želatina v prášku nějak pomoci dostat se zase zpátky do formy?

co je to želatina

Co je to želatina?

Přírodní želatina je čistý klih, který se získává z vyvařených šlach, kůží, kostí a dalších zvířecích zbytků, které jsou bohaté na kolagen. Díky zpracování se aktivuje glutin, který dává želatině její schopnost rosolovatět. Výsledná želatina se pak nejčastěji používá v cukrářství. A případně i v dalších potravinářských odvětvích. Také se používá při výrobě tobolek ve farmacii.

Želatina při bolesti kloubů

Tím, že želatina pochází z na kolagen bohatých tkání, má její doporučování na bolavé klouby svoje opodstatnění.

V dřívějších dobách se konzumace želatiny doporučovala na bolesti kloubů. A případně i na problémy s kostmi. Že to má smysl potvrdily i studie, během kterých byla jedné skupině podávaná želatina a druhé jenom placebo. Na druhou stranu, výsledky nebyly natolik přesvědčivé, aby v některých případech užívání želatiny vedlo k vyléčení, nebo k významnému snížení některých typů pohybových bolestí.

želatina při bolesti kloubů

Kolagen a želatina

Možná se sami sebe ptáte, jaký je mezi kolagenem a želatinou rozdíl. Zvlášť, když se želatina získává rozvařením na kolagen bohatých složek, které by pro nás jinak nebyly jedlé. 

Kdybychom měli začít na úplném startu, mnoho rozdílů mezi kolagenem a želatinou není. Zatímco kolagen je protein, který se nachází (nejen) v lidském těle, želatina je jeho tepelně zpracovanou formou. 

Velké rozdíly mezi kolagenem a želatinou nejsou ani v nutričních hodnotách. Zatímco ve 14 gramech kolagenu je 50 kalorií, ve stejném množství želatiny je jich 47. Obě složky pak mají shodně 12 gramů proteinů. Ani jedna neobsahuje tuk, ani sacharidy. V obou případech ale hodně záleží na zvířatech, ze kterých byl kolagen se želatinou získán. A pak také na způsobu zpracování. Některé druhy želatiny mohou navíc obsahovat přidaný cukr, barviva či příchutě. 

Rozhodnout ale mohou tyto rozdíly:

  • Kolagen je velmi dobře vstřebatelný
  • Želatina potřebuje teplo
  • Želatina dokáže ovlivnit strukturu tekutiny, do které se přidá (což kolagen neumí)
  • Kolagen se používá jako doplněk stravy
  • Želatina se používá při vaření

Co se týče zdravotních výhod, želatina i kolagen mají pozitivní vliv na normální stav kostí, kloubů a kůže.

zdroje želatiny
kolagen a želatina

Zdroje želatiny

Želatinu najdete v některých doplňcích stravy. Oblíbené jsou i sladké želatinové bonbony. Želatinu lze koupit i samostatně v obchodě. Pak se dá přidat do teplé smetany, ze které budete vyrábět sladký dezert. Velmi oblíbené jsou i želé fazolky či proteinové želé bonbony. Myslete ale na to, že sladké zdroje želatiny neprospějí vaší štíhlé linii.

Z toho plyne jediné. Ačkoliv si můžete želatinou občas zpestřit jídelníček, mnohem efektivnější je dlouhodobé užívání doplňků stravy s kolagenem. Ty, které se vyznačují vyšší kvalitou mívají ve složení i vitamín C, glukosamin, chondroitin a MSM. V případě, že nevíte, do které kloubní výživy byste měli investovat, doporučíme vám podívat se na Kloubin. Jeho promyšlené složení dovede uspokojit i opravdu náročné uživatele a aktivní sportovce.

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání do 24h

KLOUBIN je vždy skladem

a bleskově vám ho doručíme

Tradiční česká výroba

poctivě vyrobeno v ČR

100% bezpečný nákup

platíte až při převzetí zboží